Potvrdenie veku

Zubor sa stáva dospelým približne v 3 rokoch. Človek v 18.

A práve to je vek, od ktorého je možné navštíviť stránky s informáciami o alkoholických nápojoch.

Som človek a už mám 18 rokov.

Ešte si nemal 18 rokov a chceš sa dozvedieť niečo o alkohole?
Pozeraj sa na stránku: pisrozumom.sk

História a výroba

Príbeh legendy medzi vodkami

Príbeh legendy medzi vodkami

Żubrówka je legendárna značka vodky, ktorej história siaha prinajmenšom do 16. storočia a veľmi pravdepodobne ešte ďalej. Predstavuje jednu z najstarších registrovaných značiek vodky na svete a je skutočnou ikonou tohto druhu alkoholického nápoja.
 
Dlhoročná tradícia spojená s jedinečnou chuťou urobila zo Żubrówky skutočný klenot. Pri otváraní fľaše Żubrówky tak nadväzujete spojenie s históriou tradičnej výroby vodky.

Unikátny proces výroby vodky Żubrówka

Základom tejto svetovo preslávenej vodky je vysokokvalitná obilnina, pestovaná na farmách štyridsiatich poľských rodín.

Kvalitné obilniny

Pri výrobe sa využíva niekoľkonásobná destilácia a filtrácia.

Destilácia a filtrácia

Pre požadovanú stupňovitosť sa vodka mieša s krištáľovo čistou demineralizovanou vodou z hlbinného vrtu v hĺbke asi 60 metrov.

Voda z hlbinného vrtu

Zásadná a nezameniteľná ingrediencia potom pochádza z Bielovežského pralesa, jednej z posledných zostávajúcich oblastí nedotknutej a nespútanej prírodnej divočiny v Poľsku.

Symbolom pralesa je voľne žijúci zubor európsky.

Bielovežský prales

A práve na planinách v okolí pralesa rastie bylina menom tomkovica voňavá, ľudovo tiež známa ako zubria tráva, ktorá dáva vodke Żubrówka jedinečnú chuť.

V minulosti malo právo na zber trávy iba niekoľko rodin, ktorých členovia poznali tie správne miesta i čas žatvy. 

Dodnes platí, že trávu môžu zbierať iba skúsení zberači, a toto vzácne povolanie sa v ich domovoch často dedí z generácie na generáciu. Zberači vyberajú trávu tej najlepšej kvality. Steblá sa režú na presne definované rozmery a sedem dní sa sušia.

Ďalším krokom je proces macerovania, ktorý z trávy uvoľňuje jedinečné chute a arómu. Získaný výťažok, zmiešaný s ďalšími prísadami, sa nechá odležať po dobu dvoch mesiacov v dubových sudoch a až potom je pripravený k ochuteniu čistého destilátu.

Macerovanie a zrenie

Do každej fľaše vodky Żubrówka sa nakoniec ručne vkladá jedno steblo zubrej trávy v dĺžke niečo málo cez 20 centimetrov, ako ikonická ozdoba a punc jedinečnosti.

Na zdravie!

Dokončenie